Höstlov i Hongkong

Oktober betyder höstlov för skolbarn i Hongkong och det är dessutom en perfekt månad för olika utflykter eftersom det fortfarande är varmt och skönt i havet och mer behagliga temperaturer på land. Kanske har familjen bokat in en efterlängtad resa nu när hotellkarantänen är borttagen. Eller så är ni kvar i Hongkong och klurar på vad man kan göra med barnen om det blir möjligt att ta ledigt för alla i familjen någon dag eller två under höstlovsveckan. I så fall ska du läsa vidare för här kommer mina bästa tips som inspiration! En del aktiviteter bör eller måste bokas i förväg, annat kan göras spontant.

#1 Gör en båtutflykt

Hösten är perfekt för att åka till någon av de härliga öarna i närheten och med undantag för de minsta öarna så kräver det i princip ingen planering eller bokning i förväg. Bäst vanligen är att åka en vardag om man vill undvika trängsel och köande till restauranger och färjorna.

Cheung Chau är en favorit som funkar både för halvdags- och heldagsutflykt och lätt nås med färja från Central, med många avgångar varje dag. Väl framme finns det bland annat en lagom lång familjehike runt ön, flera fina stränder och en hel del caféer och restauranger. Cyklar och familjecyklar finns att hyra men det är en relativt liten ö varav en ännu mindre del är cyklingsbar så detta är inget jag rekommenderar. Vi brukar börja med att göra hiken, som går förbi bland annat tempel och ”lilla kinesiska muren” samt fina utsiktspunkter, och därefter ta lunch på något ställe i byn. Restaurang No.11 har bra och prisvärda burgare och liknande mat för de barn som ännu inte börjat uppskatta det lokala köket. Efter lunchen går vi en sväng till stranden om vi är badsugna. På vägen från den stora stranden till färjan blir det i princip alltid en glasspaus vid stället som säljer ”shaved ice” i olika smaker. Själv är jag inte överdrivet förtjust men barnen uppskattar de enorma ishögarna som toppas med någon sorts sockersirap i olika smaker och färger. Däremot rekommenderar jag öns goda mochi, de små runda bakverken med olika fyllning. Det finns flera dessert-ställen som säljer dessa godsaker. Spana efter skyltar längs huvudgatan och promenaden längs kajen. Färsk mango mochi är en favorit att köpa med sig innan man tar färjan tillbaka till stan igen.

Po Toi är en annan trevlig utflykt som passar bra under de lite svalare månaderna då det är en liten ö med mestadels kala berg och väldigt lite naturlig skugga. Till Po Toi åker man från Aberdeen för att gå på hike, det finns ett par relativt korta och enkla turer på ön, samt äta lunch på öns enda restaurang som framför allt är känd för sin färska friterade bläckfisk. Restaurangen är ett populärt lunchstopp både för de som tar färjan till ön och för junk-sällskap så se till att boka bord i förväg, och kolla att den är öppen om du åker dit en vardag. Att åka till Po Toi tar bara ca 30 minuter men får ändå räknas som en heldagsutflykt eftersom det bara går en färja dit och hem, förutom på helgerna då det är fler avgångar och man även kan åka dit från Blake Pier i Stanley. Det går att bada i en vik som man når via promenadvägen ut mot fyren. Vattnet har varit klart och fint när vi varit där, badskor rekommenderas då detta är en stenstrand utan sand.

Familjejunk är perfekt att boka in någon av helgerna i oktober. Jag har varit på junk så sent som i början av november och det funkar men kan bli lite väl kyligt, så oktober tycker jag är perfekt. Färre andra båtar i vikarna/ vid stränderna, bättre pris och mindre risk för solsting vid en heldag ute på havet. Visserligen kan vädret vara lite ostadigare, men mest troligt blir det en härlig dag och i värsta fall har man annars en trevlig utflykt till våren att se fram emot.

#2 Cykla i Tai Po

I Sverige cyklar vi i princip överallt men i Hong Kong är cykling något vi bara gör enstaka dagar när vi lämnar Hongkong-ön och kör norrut till de fina cykelbanorna i New Territories. Visserligen ser vi en del smått dödsföraktande cyklister trampa runt på sydsidan av Hongkong-ön om söndagsmorgnarna när vi skjutsar barnen till deras rugbyträningar men att själva göra motsvarande känns inte särskilt aktuellt. För barnen räckte det tidigare rätt bra med att susa runt på sparkcyklar i Stanley eller Repulse Bay mendet är ändå inte samma sak som att få cykla ”på riktigt” så när vi blir sugna på det så stuvar vi in oss i bilen och åker till Tai Po Waterfront Park.  Även själva parken är ett mysigt utflyktsmål med bland annat modellbåtsdamm och ytor för att flyga drakar (ta med egna grejer).Man kan köpa glass och dryck men i princip inget annat i parken. Längs med vattnet löper en riktigt fin och bred cykelbana och uthyrningsställen finns på flera ställen. Cykelbanan är bilfri men korsningar med bilväg förekommer. Några trikånissar motsvarande de vi aktar oss för att krocka med i Sverige ser man knappast och de flesta håller ett rätt lugnt tempo. Däremot kan man emellanåt möta vuxna som kan vara aningen vingliga när de kommer åkande kors och tvärs över banan på vuxencykel med stödhjul. Vill man cykla en längre sträcka kan man starta redan inne i Sha Tin väster om parken och hyra cyklar hos någon av uthyrarna (de flesta) som tillåter återlämning på annan plats, tex i Tai Mei Tuk som i sin tur ligger en bra bit öster om Tai Po Waterfront Park. Cyklar man till Tai Mei Tuk så finns det en hel del lunchställen att välja mellan. Själva cyklarna kommer i alla möjliga utföranden. Det finns barncyklar, vuxencyklar, tandem- och familjecyklar med plats för 3-4personer. De sistnämnda är mysiga för familjer med yngre barn och har tak som skyddar mot solen men är rätt tungtrampade. Man tar med fördel med sig egna hjälmar.

#3 Besök en temapark

Jo faktiskt, för barnen älskar det. Eftersom olika skolor har höstlov olika veckor är det en bra idé att besöka till exempel Disneyland eller Ocean Park under en vardag. Öppettiderna kan dock variera så bra att kolla upp i förväg. För Disneyland är mitt bästa tips att ladda ner deras app och spara de populäraste åkattraktionerna till sen eftermiddag då det vanligtvis är mycket kortare köer (på Ocean Park är strategin snarare tvärtom). Restaurangerna på plats gör ingen glad så jag rekommenderar även att ta med lite snacks och kanske någon smörgås, särskilt till yngre barn då det även kan vara en hel del väntetid på den högst mediokra maten. Den nya showen som avrundar kvällen före stängning är värd att stanna kvar och titta på. Våra barn tyckte att det var fint med fyrverkerierna runt slottet. Om man åker till Ocean Park så kan det vara bra att veta att många av deras åkattraktioner öppnar betydligt senare än själva parken. Ett bra upplägg är därför att börja med att ta tåget upp på berget, titta på pingviner och hajar, och därefter ta de karuseller där uppe som man är sugen på. Det är vanligtvis kortare kö till nerfärd med kabinbanan så vi brukar ta tåget upp och titta på utsikten från gondolerna på vägen ner.

En tredje temapark som bör nämnas är Water World som ligger i närheten av Ocean Park men är en egen park med separat bokning. Vi har inte varit där ännu så kommer att satsa på ett besök där under höstlovet. Utifrån tips från andra familjer som är rutinerade besökare på Water World redan så tar vi med badskor och täckande badkläder som skyddar armar och ben samt förbokar skåp och köper ”fast pass” i samband med biljettbokningen.

#4 Gör en annorlunda hike

Turistattraktion och lite träning på samma gång är en bra kombination tycker vi. Det funkar även bra för att få med barn som vanligtvis inte är så sugna på att gå ut och traska runt i bergen runt Hongkong. Konceptet går helt enkelt ut på att man väljer någon av de många turistattraktionerna och startar till fots lagom långt därifrån. Utöver de mest uppenbara alternativen så är till exempel 10 000 Buddhas i närheten av Sha Tin en trevlig utflykt. Vi tappade räkningen efter stund men det är verkligen sanslöst många guldmålade Buddha-figurer som står uppradade längs med vägen upp till templet. Start och mål för den här turisthiken är nära köpcentret Garden Gallery där man även kan parkera om man kommer dit med bil.

Den lilla byn Ngong Ping är sannolikt den största turistfällan vi besökt i Hongkong men har man inte varit där så kan det vara läge att ta en gondolerna upp dit och i detta fall är resan målet. Turen tar ca 20 minuter och för den som är helt utan höjdskräck finns även gondoler med glasbotten. Själva hiken sparar man till dess at man kommer upp till byn där det finns familjevänliga alternativ, leta efter skyltar mot ”Ngong Ping Fun Walk”. Självklart ska man även klättra uppför trapporna till den stora Buddha-statyn. Attraktionerna i byn kan man skippa men missa däremot inte att gå in i det stora Po Lin-klostret och titta, klart sevärt. Slutligen bör kanske nämnas att det även är möjligt att vandra upp till Ngong Ping på stig under kabinbanan men då får man se till att vara på humör för en halv dags ganska svettigt klättrande uppför till synes ändlösa trappor. Har man gott om tid så tycker jag att man istället ska en sväng ner till den hyfsat närliggande fiskebyn Tai O.

Vill man hålla sig till Hongkongön för sitt turisthikande så åker man förstås Peak Tram. En bra start är då att först promenera upp via Hatton Road Morning Trail som är en knappt 2km lång promenadväg utan trappor och med gott om skugga. Den som vill ha lite mer av en riktig hike gör en kort avstickare upp på High West där man har fin utsikt över både Central och sydsidan av Hongkongön. Sen tar man en glass på torget utanför Peak-gallerian, kanske i en Eggette-våffla, innan man sätter sig på den nyrenoverade och nu återöppnade Peak Tram ner till Central.

#5 Campa på en strand

Att campa i Hong Kong har ganska få likheter med att campa i Sverige och är något jag ser fram emot att göra med barnen under höstlovet. Utrustningen är redo och planen är att ta sig till någon av stränderna Ham Tin eller Long Ke i Sai Kung, eller kanske Grass Island som också är populärt och någorlunda lätt att ta sig till. De barn som följer med (jag räknar med ungefär två av tre, ett av dem campar hellre i vardagsrummet…) bär sin egen packning och vatten medan jag får ta övrigt. Om vi lyckas få med oss deras pappa så blir det nog Long Ke som är lite mindre välbesökt och mysigare men saknar faciliteter vilket innebär mycket packning. Mest troligt tar vi oss nog till Ham Tin-stranden där det finns både restauranger och möjlighet att duscha av sig saltvattnet när man har badat. Dessutom kan man hyra tält på plats så det blir en betydligt lättare ryggsäck dit. Oavsett vart man åker så lär man fascineras av andra mycket mer ambitiösa campare som har med sig allt från stolar och bord till fullutrustat eget kök. Personligen är jag betydligt latare så det enda inte helt nödvändiga som hamnar i min ryggsäck är några uppblåsbara flytkorvar som jag fyndade på Decathlon inför förra höstens Ham Tin-utflykt. Härligt att ha med när man badar där.

Om det regnar…

Appen My Observatory är din bästa vän för att boka halvspontana inomhusaktiviteter under höstlovet. Om prognosen är ihållande regn så är det dags att boka bums eftersom minst hälften av alla ”HK moms” omedelbart kommer att göra detsamma och tillgången på bra ställen och deras bokningsbara tider är rätt begränsad. Favoritstället för att få röra på sig inomhus är Ryze på Java Road. Jämfört med alla trampolinparker vi har besökt i Sverige så är Ryze mycket större och bättre med fler olika sorts aktiviteter. Se dock för guds skull till att boka hopptid för dig som medföljande vuxen också. Det är kanontrist att enbart stå vid sidan av och titta på. Yngre barn bör man dessutom vara i närheten av inne i hoppområdet så då kan man lika gärna passa på att hoppa själv. Utöver trampolinerna finns linbana, hinderbana och diverse balansövningar så utbudet är lite mer varierat än mindre trampolinparker som mest brukar bestå av studsmattor. Observera att det är två våningsplan! För den som inte är hoppsugen så kan det vara ett alternativ att prova Verm City som är Hongkongs största anläggning för inomhusklättring och som ligger i samma hus som Ryze. Vi kombinerar våra besök på Java Road med att äta dumplings, och kanske en bio efteråt om IMAX-biograferna visar något som funkar för hela familjen.