Lantau Trail på två dagar

Då var det dags för en tvådagarshike med SWEA hikinggrupp. Tretton glada, förväntansfulla och vissa, kanske som jag, lite lätt undrande över om kroppen skulle klara av en långhike på två dagar. Den totala sträckan på 70 km är ju inte spikrak direkt, det vet alla som hikat. Upp och ner och ner och upp och upp när man trodde man var högst upp. Men mest av allt var jag glad över att få vara med och uppleva detta.

Hiking är ett måste i Hong Kong
Jag har hikat sedan vi flyttade till Hong Kong sommaren 2016. Att gå med i hikinggruppen är ett av det bästa beslut jag fattat i Hong Kong. Jag rekommenderar det till alla. Att träna är för mig ingen uppoffring utan det är del av min vardag och har varit länge. Jag har däremot aldrig varit en friluftsmänniska som gett mig ut till skogs i tid och otid. Hikingen är häftig på så många sätt. Naturen och landskapet som slår emot en är en hälsosam kontrast till höga hus, trafik och mycket människor. Förutom att möta naturen är mötet med många trevliga Sweor och våra goa samtal under hikingen energibringande.

Dag 1, det börjar uppför
Vi träffades vid Central Pier och tog båten över till Lantau och började vår vandring på sektion 1 av Lantau Trail från Maui Wo. Det gick uppför, uppför och åter uppför. Första dagen besteg vi Sunset Peak som med sina 869 meter öh är tredje högsta toppen i Hong Kong. På leden upp till Sunset Peak gick vi förbi små hus som man tidigare kunde hyra för övernattning. Nu såg det däremot nerbommat ut.

… och ännu mer uppför
Det fortsatte oförbrutet uppför när fortsatte upp på Lantau Peak som med sina 934 m öh är 2.a högsta toppen i Hong Kong. Sen, äntligen, bar det av nerför. Har man aldrig hikat i Hong Kong kan det låta härligt men det kan vara väl så krävande att ta sig nerför. Allt beror på underlag och hur höga trappstegen är. För mig med korta ben var det en teknikfråga och det gällde att inte tappa fokus.

Äntligen kaffe
Efter några timmar hade vi nått fram till Big Buddah och en god medhavd lunch med en inköpt kaffe från Starbucks satt fint. Toalettbesök och strumpbyte, proffssens råd för att undvika skoskav (strumpbytet alltså).

Mot Tai O
Efter ytterligare några timmars hiking , inte alls lika tuff då nivåskillnaderna inte var så markanta var vi framme i Tai O. Där checkade vi in på på Tai O Heritage hotell. Trevligt sällskap och alla sådär skönt trötta och nöjda över att ha klarat av att gå i ca 9 timmar. Tyvärr fick två ur gruppen bryta och bestämma sig för att inte fortsätta dagen efter med anledning av onda knän.

Dag 2, en bra start
Vi började med en jättefrukost samt lunchpaket från hotellet som färdkost. Efter en timme blev det tydligt att det var smart att dela upp sig i två grupper, supersnabba gruppen och snabba gruppen. Jag höll mig i snabba gruppen. Dagens första etapp (etapp 7 på Lantau Trail) bjöd på fantastiska vyer. Vi höll ett bra tempo mycket tack vare en fantastisk hikare i gruppen som hjälpte oss att hålla tider så att vi skulle hinna fram till slutet innan mörkret.

Tillsammans var vi starka
Det blev några småpauser på vägen, allt klockat. Förutom själva hikandet, naturen, att känna att man klarade av det så var det fantastiskt hur vi peppade och hjälpte varandra i gruppen. Inställningen var; alla ska med. Och mycket skratt blev det. När det var ca 3 km kvar så kände nog alla att nu har vi klarat det. Tempot ökades på och vi hann fram innan mörkret la sig.

En kall öl som belöning
Väl framme blev det en kall öl och meze innan vi tog båten tillbaka. Det var en fantastisk upplevelse som var väl värt lite blåsor och blåa tånaglar. Är man nybörjare så går man inte en långhike direkt och låt dig inte avskräckas.

Frågar du mig så har jag bara en rekommendation, gå med i SWEA hiking grupp.

 

Nedskrivet av Annika Eriksson

 

70 KM, 5000 HÖJDMETER, 120 000 STEG, 19,5 TIMMAR, ALLT DETTA PÅ TVÅ DAGAR