Hong Kong

Leva & Bo i Hongkong

Hongkong är ett fantastiskt ställe att bo och leva i.

Här bor nästan lika många som i Sverige men på en yta som inte är mycket större än Öland. Trots det så kan du vandra ensam i skog och mark till fågelkvitter likväl som shoppa och äta som om du vore i New York.

Vi har samlat lite nyttig information för dig som funderar eller redan har flyttat hit. Du kan förstås också höra av dig till oss med frågor och funderingar.

Boende

Att bo i Hongkong är dyrt. Priserna varierar förstås beroende vart du vill bo, hur högt upp i ett hus, storlek, hur nytt huset är, vilka faciliteter som finns mm. För att hitta rätt boende använder du dig enklast av någon av Hongkongs mäklare. Både den som hyr och den som hyr ut betalar mäklarens tjänster. De flesta hyreskontrakt skrivs på 2 år med rätt att sägas upp efter 12 månader.

Octopus

Kortet du måste ha i Hongkong. Kortet används som betalmedel för kollektivtrafiken inkl Hongkongs färjor. Du kan ladda kortet med pengar i stort sett alla närbutiker, livsmedelsbutiker mm samt inne på tunnelbanan. Du kan även betala med kortet i de flesta affärer.

Kommunikationer

Det är lätt att ta sig runt i Hongkong med kollektivtrafik. MTR (tunnelbanan) är billig och det är enkelt att hitta rätt. Det finns tre olika sorts bussar. De större bussarna(Citybus), ofta dubbeldäckare, Gröna Minibussar som har sina rutter men som du kan gå av och på i stort sett varsom helst utmed dess linje samt de Röda Minibussarna som liknar de gröna men som är privatägda och inte tar Octopus-kort, resan betalas kontant. ”Hong Kong Tramways” går ca 13 km längs Hongkongs norra sida och har funnits i över hundra år. Spårvagnarna är dubbeldäckare och är inte bara pittoreska utan väldigt praktiska framförallt när man ska åka lite kortare sträckor längs ön.

App-lista för kollektivtrafik

MTR Mobile (Tunnelbanan, sök resa, uppgångar etc)
CitybusNWFB (Busslinjer, tider mm)
HKT (Hong Kong Tramways)
Hong Kong Taxi Translator (översätter adresser till kantonesiska)

Äta

I Hongkong kan du nästan äta vad som helst, här hittar du mat från världens alla hörn. De finns överallt, i gatuplan, i köpcentrum eller några våningar upp i en skyskrapa. Ibland är det svårt att välja. Då finns Appen OpenRice till hjälp. På OpenRice hittar du nästan alla Hongkongs restauranger med adress, karta, bilder, menyer, prisnivå etc.

Att göra

Trots sin stora folkmängd och relativt liten yta finns det inte mycket du inte kan göra i Hongkong. I stort sett alla sporter går att utöva på ett eller annat sätt och det finns gott om möjligheter för barn som vill spela fotboll, tennis, basket, rugby etc, framförallt via skolan.

Hiking är stort och Hongkong bjuder på hundratals olika stigar i fantastiska miljöer.

Men Hongkong bjuder även på stort kulturellt utbud, teater, opera, konserter, bio mm.

Skolor

Skolorna i Hongkong håller överlag hög kvalitet. De flesta expats går på någon av Hongkongs många internationella skolor. Det är i regel stort söktryck på de flesta och det kan vara bra att söka till flera skolor för att vara säker på att få en plats. Det finns även hjälp att få av sk skolkonsulter som hjälper till med ansökningshandlingar, boka möten, referenser etc.

Svenska skolan i Hongkong erbjuder kompletterande undervisning i svenska för barn från 6 år, två lektionstimmar i veckan.

Sjukvård

Sjukvården håller hög kvalitet och det finns både privata alternativ, om du en sjukförsäkring via tex arbetsgivare, samt kommunal sjukvård. Den kommunala är inte speciellt dyr och håller även den bra kvalitet.

Väder

Från mars till december är det förhållandevis varmt, framförallt under sommarmånaderna då temperaturer upp till 35 grader inte är ovanligt. De flesta uppskattar oktober, november då temperaturen är rätt perfekt för oss svenskar och luften är lite torrare. Under vintern, januari–mars, kan det bli lite kallare, ända ner till runt 10 grader. Inte alla hus har värdesystem så det kan bli rejält kallt inomhus under den perioden.

En bra App att ha är MyObservatory som förutom visar prognoser varnar för åska, regn, typhoon och även för kyla (jepp, när det vankas 10 grader på skalan så varnar myndigheterna för stark kyla och råder dig att vara försiktig).

Bulletinen

Bulletinen 2021

Bulletinen är tidningen för svensktalande i Hongkong. Här kan du läsa om intressanta människor, få tips på aktiviteter, lära dig om kulturen i Hongkong mm.

Tidningen ges ut med 6 nummer per år och skickas hem helt gratis till dig som bor i Hongkong. Det enda du behöver göra är att maila redaktionen på Bulletinen så skickas nästa nummer direkt hem till dig.

Anmäl dig till bulletinenhk@gmail.com. Ange fullständigt namn och din adress här i Hongkong.

Läs Bulletinen digitalt redan nu >>

Svenska organisationer

Här kan du få hjälp att förnya passet, översätta körkortshandlingar, anmäla dig till svensklistan mm.

En mötesplats för svenska företag

Hjälper svenska företag i Hongkong med rådgivning, marknadsanalyser och kontakter.

Svenska skolan i Hongkong erbjuder kompletterande undervisning i svenska för barn från 6 år till 16 år, två lektionstimmar i veckan.


Frågor eller funderingar kring ett liv i Hongkong?

Kontakta oss på sweahongkong@gmail.com